Checka in? Checkins? Vad är det egentligen?

by reco user on 24 maj, 2011

På varje företagssida på reco.se redovisar vi antalet incheckningar – checkins – vilket har lett till en del frågor om vad det här är och varför vi har med det som ett värde på sajten, likvärdigt med antal recos och betyg.

Att checka in har blivit allt vanligare i takt med att de smarta mobilerna har slagit igenom i allt högre grad. Idag vet mobilen var vi är, med hjälp av inbyggda GPS-funktioner eller genom att triangulera vår position med hjälp av de mobilmaster vi ansluter till. Detta utnyttjas av en lång rad appar. Vår egen Reco-app har en inbyggd incheckningsfunktion, idag mest tänkt om ett sätt att skapa en påminnelse till en själv om att senare skriva en reco om ett ställe man besökt.

Foursquare och Gowalla är två separata tjänster som helt bygger på att vi samlar incheckningar från olika ställen. I Facebook kan man också checka in och på vissa ställen ta del av erbjudanden av skiftande karaktär (och kvalitet). Även Foursquare arbetar med att ge rabatter och andra erbjudanden till folk som checkar in. Gowalla nöjer sig ännu så länge med att sälja virtuella varor, som snygga ikoner för de företag vi checkar in på.

Incheckning är något av en lek, men det har blivit en så vanlig företeelse att vi inte kan bortse från den som popularitetsvärde. Vi anser därför att den sammanlagda mängden av dessa incheckningar ger en antydan om hur trovärdiga de recos som är skrivna om ett företag är. 20 recos men bara fyra incheckningar? Tja, visst är det möjligt, men inte särskilt troligt. Antalet recos säger därmed någonting om ett ställes popularitet.

Hjälp oss göra kopplingarna

Vi vill väldigt gärna ha hjälp med att göra kopplingarna mellan Reco.se och de bägge sajterna Foursquare och Gowalla. Med tiden kommer även en koppling mot Facebook och om Google menar allvar med sina olika incheckningstjänster så kommer vi även att bygga ihop en sådan koppling.

Men just nu är det bara Foursquare och Gowalla vi hämtar incheckningar ifrån. Och om du vill hjälpa oss att hämta in dessa så har vi byggt en funktion för det som är tillgänglig för alla användare.

När du går in på ett företag på Reco.se, som t.ex. Gelateria Italiana, på Drottningsholmsvägen 22 i Stockholm, så har de fem mycket välvilliga recos som ger ett snittbetyg på 4,8. Men vi ser inga som helst incheckningar. Istället visar rutan Checkins ett frågetecken och en länk.

Det betyder att vi ännu inte känner till någon koppling mellan Gelateria Italiana och dess respektive sidor på Foursquare och Gowalla.

Om man klickar på länken Checkins så visas en dialogruta på skärmen:

Om du råkar känna till företagets ID i Gowalla eller i Foursquare och sitter med respektive sida uppe i en webbläsare framför dig så kan du enkelt kopiera ID-numret och klistra in det i rätt ruta.

Annars är det bara att klicka på respektive knapp för Gowalla eller Foursquare så visas en lista över platser vars adress stämmer överens med de vi har på Reco.se:

Om företaget finns med i listan är det bara att klicka på det. Saknas det kan du avbryta genom att klicka på länken Avbryt längst ner.

Om företaget inte listas så kan det mycket väl bero på att vi inte har rätt adress på Reco.se. Maila oss gärna en uppdatering isåfall.

När du hjälpt oss med att hitta rätt företag i de båda incheckningstjänsternas listningar så visar vi på Reco.se summan av dessa incheckningar och de incheckningar vi själva hämtar i iPhone-appen.

Vi blir jätteglada om du då och då tar dig tid att hjälpa oss med detta när du surfar omkring på Reco.se

Vi kommer helt klart att göra fler saker med dessa kopplingar mellan Reco.se och Foursquare och Gowalla i framtiden. Det är ju bland annat det bästa sättet att lösa de återkommande omdömmena.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: