Så förhindrar du att drabbas av musarm

by Zandra Idenius on 26 februari, 2016

I dagens samhälle är belastningsskador orsakade av statiskt arbete och dålig arbetsställning väldigt vanligt och 4 av 10 svenskar uppger att de lider av musarm. På söndag 28 februari är det Internationella musarmsdagen och vi på reco.se väljer att lyfta det viktiga ämnet ergonomi.

musarm1

2000 infördes internationella musarmsdagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma och öka medvetenheten om arbetsrelaterade skador och ergonomi. RSI – Repetative Strain Injury, som det heter på engelska är ett samlingsnamn för arbetsrelaterade skador i nacke, rygg, bröst, axlar, armar och händer.

Skadliga arbetsställningar

Vid enformigt arbete utan variation kan muskler och leder bli överbelastade. Symptomen för musarm är oftast smärta, ömhet och stelhet. Känslan av svaghet eller att armen domnar bort.
Vid dessa symptom är det viktigt att lyssna på kroppen. Musarm är sällan en kronisk åkomma men om den inte uppmärksammas och åtgärdas börjar kroppen kompensera, arbetsförmågan minskar och kan leda till andra skador på grund av avlastning från den ursprungliga orsaken.
Se till att föra en dialog med arbetsgivaren om ergonomi och hur du upplever det utifrån dit fysiska perspektiv och utgångsläge. Här på reco.se har vi friskvårdsbidrag till personalen för att säkerställa gott välmående. Mår man bra, presterar man bra!

Tips för att må bra

För dig som vill förebygga och undvika musarm kommer här fem enkla tips till vardagen:

  1. Ändra din arbetsställning, ofta, och sträck på ryggen, även när du sitter i stolen.
  2. Se till att arbetsplatsen är anpassad med korrekt höjd på bord, stol och datorskärm.
  3. Sitt inte still hela dagen, res dig upp, gå eller stå för variation i kroppens muskelminne.
  4. Behöver du specialanpassade glasögon? Prata med din chef och undersök saken närmare.
  5. För optimal vardag ska du kunna arbeta avspänt med rak nacke och rygg, med stöd för armarna och avspända axlar.

Om skadan redan skulle vara framme har vi välrenommerade företag som arbetar med sjukgymnastik, massage och kiropraktorer som kan bidra till ett friskare liv. Här ger vi er de tre som är bäst rankade och mest aktuella, för att hjälpa er boka en tid redan idag.

reco.se

Skärmavbild 2016-02-26 kl. 14.24.15

Skärmavbild 2016-02-26 kl. 14.35.43

(klicka på bilderna för att komma till reco-profilen)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: