Relevansen allt bättre på reco.se

by Tobias B on 29 november, 2008

5 = 3 ?

Som du kanske redan har lagt märke till är det ibland så att ett företags medelbetyg inte alltid är samma som det tal man får fram om man räknar ut medelvärdet av de rekommendationer företaget fått.

Detta kan naturligtvis se underligt ut men är faktiskt helt avsiktligt. Anledningen är att vi vill låta de medelbetyg som finns på företagen på reco.se ha så hög relevans som möjligt. Detta kan man åstadkomma på en rad olika sätt.

Exempelvis tycker vi att ett företag som fått många rekommendationer har ett mer rättvisande medelvärde än ett företag som fått ett fåtal – dvs. den restaurang som fått 17 st femmor och 1 fyra tycker vi att med fog kan placeras före den restaurang som fått sin första femma. Just därför sammanväger vi medelbetyget med snittbetyget 3 för de företag som endast har någon enstaka rekommendation.

Men pass på, ju fler rekommendationer ett företag får desto mindre betydande blir denna sammanvägning och desto mer blir snittbetyget det verkliga medelvärdet av företagets rekommendationer. Fiffigt va?

För att vara så konkret det bara går: Företag på reco.se som har ett medelbetyg som aviker från
medelvärdet av dess rekommendationer har helt enkelt för få recos.

Vi har en rad andra idéer under utveckling som kommer höja relevansen ytterligare. Det återkommer vi om när det är dags!

Previous post:

Next post: