Tack för all hjälp! Nu flyger Reco.app igen

by reco user on 26 november, 2010

Vi på Reco.se skulle inte ha något som helst existensberättigande utan våra medlemmar. Vi är en sajt som bygger på användarmedverkan – Utan recos finns inget Reco.se. I veckan fick vi ytterligare bevis för hur viktigt det är att ha goda kontakter med en trogen skara medlemmar.

Det här är berättelsen om hur vi har våra trogna medlemmar att tacka för att vi hittade en allvarlig bugg i vårt API och därmed räddade vår iPhone-app. Vi på Reco.se vågar nu tro på den igen, vågar återigen prata om den och marknadsföra den. Vi siktar månne högt, men vi vill ha åtminstone 2000 nya nedladdningar den här veckan och åtminstone 20 betyg och omdömen.

Släppet

I torsdags morse appen släpptes igenom i App Store, påbörjade vi marknadsföringskampanjen. Vi gjorde det på vårt sätt, det sociala och snabbt hade vi kommit upp i tillräckligt stort antal nerladdningar för att placera oss på topplistan över sociala appar. Samtidigt visade det sig att vi med ökande antal aktiva medlemmar som använde appen, började få problem med servrarna.

Det hickar

Det första tecknet att någonting var fel kom redan under torsdagsförmiddagen när ett par användare inte kunde logga in utan bara landade på det förödande felmeddelandet ”Server error at Reco”. (Det gav oss också raskt några dåliga recensioner i App Store.)

Att släppa version 1.0 av en app är att starta det fullskaliga användartestet

Så skrev jag i torsdags lunch fick genast medhåll från olika håll, av folk som hade egna erfarenheter av att det inte alltid omedelbart går som man har tänkt sig.

När sedan TKJ skrev en bloggpost om Reco och appen sent på torsdagskvällen slog det definitivt till och vårt API packade ihop och gick och la sig för natten. Samma sak hände på fredag kväll, och på lördagskvällen…

På söndagen hade vi skrapat ihop till 1000 nerladdningar och det stod nu alltmer klart att vi verkligen hade problem. Satt i skiten som man säger på restaurangspråk. Vi funderade till och med på att dra tillbaks appen men nöjde oss med att lägga in en text om att vi brottades med vissa problem på servrarna.

Felsökning

Måndagen gick väldigt mycket i felsökningens tecken. Då och då såg vi felen uppstå under tiden såg vi allt sämre betyg och omdömen ramla in på appens sida på App Store. Något måste göras. Men vi var tvungna att bli helt säkra på var felet låg. Och för att ta reda på det måste vi testa appen under hård belastning. Än en gång vände vi oss till våra bästa vänner.

Projekt Reco Self DDOS initieras

bloggen, på Facebook och på Twitter frågade vi, vid 9-tiden på morgonen, om folk kunde tänka sig att hjälpa oss fem minuter på eftermiddagen. Det var det många som ville. Vi påminde ett par gånger under dagen och vid kvart i fyra.

Prick 16.00 fick vi uppskattningsvis ett 60-tal samtidiga användare som loggade in, sökte och checkade in i appen. Eller försökte i alla fall, för som beräknat så uppstod felen så gott som omedelbart.

Efter bara en minut fick jag ett felmeddelande som visade exakt var felet låg. Vårt API tappade kontakten med databaserna.

Dett var faktiskt precis vad vi hade hoppats på, för nu hade vi loggar att gräva i.

Tjugo minuter senare hade Fredrik hittat felet och ett par timmar senare var fixen implementerad. Och sedan dess har vi inte varit med om samma typer av fel.

Det finns säkert andra. Det vore nästan konstigt annars. Men vi hoppas att detta var sista gången som vi behöver initiera en DDOS-attack mot vår egen tjänst. Men vi är oändligt tacksamma för att ni som hjälpte till ville vara med och sänka oss i tisdags.

Nu kör vi!

Nu känner vi att vi vågar trycka på om iPhone-appen igen. Så har du inte testat den ännu, passa på idag. Hämta den från App Store och tyck gärna till om oss också. Idag har vi 18 betyg i App Store och ni vet ju hur vi känner inför rekommendationer… vi vill ha så många som bara är möjligt!

{ 2 comments… read them below or add one }

Tommy k Johansson november 26, 2010 kl. 02:07

Sorry ’bout that! ;)

Svara

Nikke Lindqvist november 30, 2010 kl. 11:50

TKJ-effekten! Det var bara nyttigt för oss ska du veta.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: