Vem var det som tyckte?

by reco user on 24 januari, 2011

Det pågår en märklig diskussion om näthat just nu. Framför allt verkar den pågå i Expressen och det verkar som vanligt som om Expressen tycker att näthatet är jättevanligt. Det tycker inte vi att det är. Vi ser fortfarande en övervägande del nätkärlek på Reco.se. Mer än 70 % av alla recos har betyget fyra eller fem. Vi ser varje dag att nätkärleken blommar!

Men det ser man inte på Expressen. Där är nätet någonting som har med mobbing och hat att göra. Det vet man ju.

Idag publiceras en i övrigt riktigt bra krönika av Jocke Jardenberg om hur nätets öppenhet i sig är den bästa medicinen mot nätmobbing och näthat. Den förmodligen morgontrötta webbredaktöreren råkade dock först ge krönikan en rubrik som hade väldigt lite med innehållet i krönikan att göra (”Fritt fram för nätmobbarna”). Det är  inte så lite symptomatiskt.

Vi tror att orsaken till att Expressens och vår syn skiljer sig så kapitalt åt är att vi är vana vid att se varje webbanvändare som en individ och faktiskt kräver en massa verifiering av att våra användare är riktiga personer. Expressen har mycket mer bilden av en anonym massa som de har lejt bort den direkta interaktionen med. Och när en anonym massa börjar tycka så känns det läskigt och främmande. Så är det förstås. När en massa individer skriver av sig handlar det i själva verket om kommunikation. Då kan man bemöta, svara och diskutera. Men om man är ovan vid att möta individer på nätet så kanske man kommer fel in i kommentarsdiskussioner. Det blir lite av kommentarsturken över det hela. Vem var det som tyckte? liksom…

Stora Bloggpriset - Marcus Birro

Låt oss istället visa att nätkärleken är större än näthatet! Vi sätter på kärleksmedlyt från Moulin Rouge och skriver den här veckan recos om företag i vår närhet som är värda en riktig uppskrivning. Twittra om dem. Märk tweetsen #recolove.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: